ניקיון היהלום הוא מדד איכותי המדרג את המראה החזותי של היהלום. ככל שיש מעט ופחות תכלילים ופגמים ביהלום, כך טוב יותר ציון הניקיון. למרות שהניקיון יכול להשפיע באופן משמעותי על ערך היהלום (זהו אחד הגורמים החשובים ביותר ב- 4 C), בדרך כלל אי-אפשר לזהות פגמים בעין בלתי-מזוינת.

יהלומים טבעיים נוצרים בשכבת המעטפת של כדור הארץ בעומק שנע בין 80-120 מיילים, והם עומדים בפני חום קיצוני של עד 2,200 מעלות פרנהייט. בעוד שגדילתם אורכת בין מיליארד לשלושה מיליארד שנה, רק היהלומים הנדירים ביותר מופיעים במצב מושלם. לרוב הם לא מושלמים ומכילים כמויות משתנות של תכלילים פנימיים ופגמים במשטח

דרגת ציון ניקיון של יהלומים לפי GIA

IF VVS1 VVS2 VS1 VS2 SI1 SI2 I1 I2, I3

כיצד נקבעים ציוני הניקיון?

בעת קביעת הניקיון של היהלומים, מומחים יבדקו את מראה היהלום כשהוא עם הפנים כלפי מעלה, עם מיקרוסקופ בהגדלה של 10X ונראות העין.

חמישה גורמים ממלאים תפקיד משמעותי באופן קביעת ציוני הניקיון. חמשת התפקידים הללו בדירוג היהלומים כוללים גודל, צורת הפגם, מספר, מיקום והשתקפות.

גודל

גודל הפגם חשוב מכיוון שככל שהפגם גדול יותר, כך תהיה ההשפעה גדולה יותר על דרגת הניקיון  של היהלום.

צורת הפגם חיצוני או פנימי הוא דן גם בעומק ובכל מאפיינים אחרים שניתן למצוא בתוך היהלום. אם יש משהו שנמצא רק על פני היהלום ולא חדר ליהלום,

מספר

ציון הניקיון של יהלום יהיה נמוך בהרבה כאשר קיימת מספר פגמים שונים.

מקום

מיקום הפגם מתייחס למקום בו הוא נמצא בתוך היהלום. אם הפגם ממוקם קרוב יותר למרכז השולחן, ציון הניקיון  יושפע הרבה יותר.

אם הפגם קרוב לדופן שנמצא הרבה יותר רחוק משולחן המרכז, ייתכן ויהיה קשה יותר לראותו. תכלילים שנמצאו בסמוך לביתני היהלום יכולים להשתקף, ואז הפגם נראה ברור יותר ופחות טוב

אם אתה יכול לראות את הפגם כשאתה ממקד את תשומת הלב שלך ביהלום אזי מדובר בפגם קשה ההופך את היהלום לנחות

הטעות הנפוצה ביותר שאנשים עושים בעת רכישת יהלומים היא שהם רוכשים יהלום בדרגת ניקיון שהיא פשוט גבוהה מידי וזאת כדי לקנות "השקעה טובה."

IF / FL (ללא פגמים / ללא פגמים)

אם אתה רואה משהו על יהלומים בדרגת ניקיון ללא רבב, אתה יכול להיות סמוך ובטוח שמדובר באבק בלבד.

VVS1 מעט מאוד פגמים

את נקודות הפגמים הזעירות ניתן לראות רק תחת מיקרוסקופ רב עוצמה.

VVS2 (מעט מאוד 2)

בקושי ניתן להבחין בפגם ה- VVS2. עם זאת, בדרך כלל, צריך מיקרוסקופ גמולוגי כדי לזהות פגם של VVS2 שכן, לעיתים קרובות, דפוס הפגם אינו אחיד. לעיתים כמה פגמים נפרדים בגודל VVS1 שווים ביחד לציון VVS2. מכיוון שכל אחד מהנקודות הבודדות קטנות מכדי לראותן עם מגדלת תכשיטנים, צריך מיקרוסקופ כדי לזהות אותם.

VS1 (מעט מאוד -1)

אין צורך במיקרוסקופ כדי לאתר VS1. הפגם ב VS1 עדיין קטן למדי ולא גלוי לעין בלתי מזוינת.

VS2 (מעט מאוד -2)

תכלילי  VS2 נקיים כמעט תמיד לעין בלתי מזוינת. הם קצת יותר גדולים מ-VS1

קחו בחשבון שגודל הפגם הוא ביחס לגודל היהלום. כאשר קונים יהלום 4 קראט, סביר להניח כי VS2 יהיה גלוי יותר וגדול יותר מאשר ביהלום 1 קראט.

SI1 (מעט -1)

בדרך כלל ישנם מספר כתמים קטנים יותר ועננים של כתמים זעירים המרכיבים את ציון הניקיון. במקרים אלה, מכיוון שכל פגם קטן מאוד, היהלום נראה נקי לעין בלתי מזוינת.

אולם במקרה זה טווח הסטייה בבדיקה גדול יותר ובמידה ןה- SI1 נמוך הרי שהיהלום שווה פחות למרות שציון הניקיון הינו SI1

SI2(מעט-2)

ניקיון זה בדרך כלל תהיה נקי לעין בלתי מזוינת.

 מאחר ויש טווח סטייה גדול בבדיקה של SI2 הרי שרוב הsi2 אינם טובים ורובם נראים כמו יהלום באיכות נמוכה= I1.ניקיון  SI2 מורכב מכמה תכלילים קטנים (או רבים).

תכונה נפוצה נוספת היא SI2 "spready". במקרים אלה, מכיוון שה- SI2 נפרש על כל האבן ולא מרוכז באזור כלשהו, היהלום בדרך כלל נקי לעין אולם נדרשת מומחיות להשיג SI2 יפה אחרת היהלום הופך לנחות למרות ה SI2

I1 (פגמים קשים ברובם נראים לעין')

תכלילי ניקיוןI1  נראים בבירור אולם ניתן למצוא יהלום I1 נקי לעין.

כפי שציינתי לעיל, רוב ציוני הניקיון מורכבים מכמה עד הרבה תכלילים קטנים יותר הפרושים על שטח היהלום. במקרים כאלה ה,I1- יורגש הרבה פחות לעין בלתי מזוינת, אם בכלל.

פגמים המרוכזים במרכז היהלום הם רוב הפגמים בקטגוריה זו.

יהלומים בקטגוריה זו הינם נחותים

חברות מסוימות ינסו להערים עליך עם ניקיון "SI3". זהו דגל אדום, ויש להיזהר. אין קטגוריה SI3 ב- GIA