ניתוח הקשר בין משקל קראט לגודל הפנים או הקוטר של היהלום

ניתוח יהלום עגול

היחס בין משקל היהלום לקוטר היהלום אינו לינארי; הקוטר גדל לאט יותר ממשקל הקראט. הקוטר הממוצע של היהלומים בשוק מפגר מעט אחר הקוטר האידיאל, מה שמצביע על הנטייה הכללית של החותכים למקסם את המשקל ולא את איכות החיתוך.

 מחירי היהלומים קופצים במשקלים מסוימים של קראט (במיוחד בקרט מלא), כך גם זמינות היהלומים. חותכי היהלום שואפים להשיג משקל קראט גדול יותר וכלכלי יותר גם אם זה אומר לוותר על  היופי (איכות החיתוך) והחזר האור של האבנים. לדוגמא:ליהלום של1 קראט  יש סטיית תקן גבוהה ביותר מבחינת הקוטר, מה שאומר שקוטר היהלומים במשקלים הללו משתנה מיהלום ליהלום. לדוגמא, קוטר של 1 קראט עגול יכול לנוע בין 5.59 ל 6.8 מ"מ. כאשר הקוטר האידיאל יהיה סביב 6.5-6.4 מ"מ.

מאחר ומחיר היהלום משתנה באופן מעריכי כל 0.1 קרט לפעמים כדאי לזייף קצת בעבודת כדי לעלות למשקל גדול יותר. אי לכך חייבים להקפיד על קוטר היהלום ביחס למשקלו

אחרת משלמים על משקל ומקבלים קוטר קטן שלא מתאים ליהלום

ניתוח צורות לא עגולות

הדרך היחידה להשוות בין גדל פנים של צורות לא עגולות היא להשוות בין פרופורציות אורך רוחב. זה יכול להיות מסובך מכיוון שכל אבן ייחודית מבחינת המתאר. כדי להתגבר על בעיה זואנו עובדים עם אומדנים .

לאיזו צורהיש את שטח הפנים הגדול ביותר? המקום הראשון עובר למרקיזה, אחריה טריליון, ואחר כך אגס ואובל, שבעצם חופפים זה לזה.

חלוקת משקל קראט (צורות לא עגולות)

חלוקת המשקל של קראט של צורות לא עגולות דומה מאוד לזו של יהלומים עגולים.

סיכום

יש נטייה כללית של ענף חיתוך היהלומים למקסם משקל קראט במקום להתמקד באיכות החיתוך ולייצר אבנים יפות יותר, אך פחות כבדות. זאת מכיוון שהציבור הרחב   משווה קראט לגודל-דבר שאינו נכון. בסופו של דבר, הכל קשור לכסף.

כפי שיכולנו לראות, ההבדל בגודל הפנים כלפי מעלה באותו משקל קראט (לאותה צורה) יכול להיות משמעותי למדי. ברכישת יהלום משתלם לקחת זאת בחשבון. כדאי גם להימנע ממשקלים בהן המחירים קופצים . אבל אז אנו מגיעים לבעיית הזמינות.