בדרך כלל לקוח יקנה יהלום אצל תכשיטן מסורתי, וזאת לאחר בדיקה  באינטרנט. דרך האתר הקונה מסוגל לראות  גדלים, צורות ואיכויות יהלומים; המאפשרת רכישה מושכלת ובטוחה יותר. במקרים רבים הלקוח עשוי להחליט לרכוש אצל התכשיטן המקומי על סמך השירות ובחירתו. בשני המקרים, כאשר קונים יהלום אצל תכשיטן מסורתי, זכור את הדברים הבאים:

טעות מספר אחת שעושים ברכישת יהלום היא הטעיה באיכות החיתוך. קשה יותר להגדיר חיתוך מאשר צבע או ניקיון, ולכן לעיתים קרובות מתעלמים ממנה או מציגים את החיתוך בצורה מוטעית. לדוגמא: מציגים שניים או שלושה יהלומים בעלי איכויות חיתוך שונות, במטרה למכור את מיטב האופציות הקיימות. הלקוח עשוי לבחור באפשרות הטובה ביותר המוצגת, אך לא בהכרח מדובר ביהלום חתוך היטב. זה פשוט הטוב ביותר ממה שיש כיום בחנות מסוימת.  דוגמא: רכישת יהלום חתוך עמוק.  ביהלום חתוך עמוק חלק גדול ממשקלו בקרט "מוסתר" בעומק היהלום לעומת רוחבו. יהלומים אלו חתוכים בצורה גרועה הם פחות יקרים  ונפוצים ברוב חנויות התכשיטים. לקוח עשוי לרכוש יהלום של 1.00 קראט שנראה למעשה כמו יהלום של 0.90 קראט מכיוון שהוא חתוך עמוק מדי. יהלומים חתוכים היטב  יקרים יותר לקראט מאשר חיתוכים בינוניים או טובים, חנויות תכשיטים מסורתיות נוטות לא להחזיק אותם במלאי. יהלומים חתוכים בינוני עולים פחות לרכישה, פחות למלאי, ניתן למכור במחיר נמוך יותר,  ומהר יותר   - כך שהתמריץ של החנות להחזיק יהלומים נחותים גבוה יותר

הנחיות משרד המסחר והתעשיה בישראל לא קובעות שום כלל לגבי דירוג היהלום כך שכל אחד יכול להנפיק תעודה ולדרג את היהלום כרצונו. המשמעות היא שאם אתה רוכש יהלום שהמוכר מייצג כ- G / VS2, ומאוחר יותר מעריכים אותו כ- H / SI1, אין לך שום דרך משפטית לתבוע את  התכשיטן. למרבה הצער, מרחב פעולה זה מעודד תכשיטנים לנפח את ציוני האיכות של היהלום; צורף שבטוח שיש לו יהלום בצבע G חופשי להציג אותו כ- E. 

אי אפשר לקבוע במדויק את ניקיונו וצבעו של יהלום לאחר השיבוץ. פגמים מוסתרים בקלות תחת השיניים, והצבע מוסתר בגלל ההשתקפויות מהיהלום ומהטבעת. אלא אם כן הוא מתועד על ידי GIA אל תרכוש יהלום מעל 3000 שח מבלי לראות אותו משוחרר (רצוי עם זכוכית מגדלת), כך שתוכל לראות ממקור ראשון מה אתה מקבל.

ציון הצבעים קשה לאבחנה. GIA עושה מאמצים רבים כדי ליצור סביבות סטנדרטיות והדרכה לדירוג צבעים. אל תקבל את ציון התכשיטן כתחליף. דירוג צבעים ליהלומים קטנים ניתן בדרך כלל בטווחים (למשל צבע G-H);  ביהלום מרכזי, קבל ציון מעבדת GIA בלבד.   אם צורף נותן טווח צבעים על יהלום מרכזי (למשל G-H) -אין מה להתייחס לזה.

אם יש לך ספק לגבי ציון הצבע שאתה מקבל על יהלום, שאל את התכשיטן אם אתה יכול להשוות אותו לסט הצבעים הראשי שלו. ערכת צבעים ראשית היא סט סטנדרטי של אבני זירקוניה מעוקבות המציגות את ציוני הצבע השונים. על ידי השוואת היהלום שלך לסט המאסטר, אתה אמור להיות מסוגל לראות היכן הוא מתאים לספקטרום הצבעים של GIA.

ללא סט אב, או מדד אובייקטיבי אחר, היזהר מאוד כאשר משווים צבע ביהלומים. על ידי ביצוע השוואות לא חוקיות, תכשיטן יכול לעתים קרובות "לעבוד"על לקוח  בצבע. לדוגמא, ללקוח מוצגים שני יהלומים, אחד מתואר כצבע "G", אחד מתואר כצבע "H"; הלקוח רואה שהבחנה בין הצבעים ברורה, ומחליט שעליו לעבור לצבע הגבוה יותר. יכולה להיות כאן בעיה :

הלקוח אינו יודע אם שני היהלומים מדורגים בצבע GIAאל תבצע כל השוואה מבלי שתראה קודם את התעודות בפועל עבור היהלומים המדוברים.

הלקוח עשוי להשוות בין שתי צורות שונות. צבע הגוף מופיע ביתר קלות בצורות יהלום מסוימות; לדוגמא, השוואת אמרלד H עם עגול G תניב הבדל צבעים בולט יותר מאשר השוואה בין שני יהלומים עגולים או שני אמרלדים

הלקוח לא יודע אם שני היהלומים הם באותה איכות חיתוך. איכות החיתוך משפיעה על נראות הניקיון והצבע של היהלום. בהשוואת חיתוך H טוב, לחיתוך G מעולה יהיה שיפור צבע בולט יותר מאשר אם משווים שני חיתוכים דומים. בקביעת ציון החיתוך, אל תקבל את דבר המוכר. השתמש בציון חיתוך GIA עבור יהלומים עגולים, השווה בקפידה את העומק, הטבלה, הסימטריה והפלואורסצנטיות של שני היהלומים לפני שתאפשר השוואת צבעים

 

תאורת חנויות תכשיטים נועדה לגרום ליהלומים להיראות במיטבם (למשל, שימוש בתאורה מיוחדת לפליטת ספקטרום המוסט לכיוון כחול יגרום ליהלום צהוב להיראות לבן יותר). כשאתה בודק יהלום כלשהו,בקש לראות את היהלום בתאורה רגילה.  האפשרויות כוללות הוצאת היהלום אל מחוץ לאולם התצוגה בו נפוצה תאורת משרדים רגילה, או אל חלון גג, אטריום, חלון או אור שמש ישיר. עליך לראות איך היהלום שלך נראה בתנאים אלה מכיוון שהם יהיו המדד לאחר שתקנה את היהלום.

שים לב שמשקלי קרט היהלום מעוגלים לרוב. למשל, יהלום 0.69 קראט יכול להיות מתואר כ- 3/4 קראט. אמנם מדובר בנורמה מקובלת של יהלומים שאינם מתועדים או משובצים. בישראל חובה לרשום את המשקל המדויק ללא עיגול.  בקש תמיד את משקל הקראט המדויק, ואת המחיר לקראט, כך שתוכל להשוות בקלות ובמדויק בין יהלומים.

 

בקש לראות עותק של תעודת ה- GIA עבור כל יהלום שאתה רואה. אל תרכוש אצל תכשיטן שאינו מוכן או אינו מסוגל להציג לך את התעודה עבור היהלום לפני הרכישה.

 

יש להבין את ההבחנה בין יהלום שדורג ע”י- GIA לבין יהלום שדורג בחנות על ידי גמולוג מוסמך GIA. במקרה הראשון, היהלום דורג במתקן GIA עצמאי, בסביבה סטנדרטית, על ידי גמולוג GIA שהוציאו דו"ח דירוג GIA עבור היהלום. במקרה השני, היהלום דורג על ידי עובד בחנות התכשיטים שעבר הכשרה על ידי GIA. ליהלום אין הסמכת GIA, ואין זה סביר כי היהלום דורג באופן מדויק בהתאם לתקני ה- GIA.

הטבעת לייזר על יהלומים הנושאים תעודות GIA

אם ליהלום שלך מצורפת תעודה של GIA הרי שעל חגורת היהלום מוטבע מספר התעודה של GIA. מדובר בהטבעת לייזר וניתן לראותה במיקרוסקופ. בקש לראות מספר זה והשווה אותו לרשום בתעודה,וכל זאת לפני הקנייה.

רק GIA מחייב הטבעה זו

זכור כי בערך 1/3 מהיהלומים טופלו בדרך כלשהי . טיפולים אלו אמנם עשויים לגרום ליהלום להיראות טוב יותר, אך הם יכולים להשפיע לרעה על ערך האבן ושלמותה. כמו כן מחירם הינו זול מאד ביחס ליהלומים לא מטופלים ואין להם ערך במכירה חוזרת.           היתרון  של יהלומים מתועדים  במעבדת GIA הוא שכל טיפול ייחשף מייד ויצויין בתעודה. ללא גילוי זה, הלקוח הממוצע לא יזהה יהלום מטופל.

 

לעתים קרובות, ליהלומים המוצעים בחנות תכשיטים אין תג מחיר, אלא רק מספר דגם או ברקוד. לחלופין, התכשיטן יכול להדפיס מחיר, או להשתמש במחשבון כדי לחשב את ההנחה על כל יהלום שאתה מתעניין בו. שני המצבים מאפשרים לקמעונאי להתאים את המחיר במקום, על סמך מה שהוא מאמין שאתה מוכן לשלם. היזהר מאוד מכיוון שלקמעונאי יש יותר ניסיון ומידע רב ממך.

יהלומים כמעט אף פעם לא נמכרים בפחות משווי השוק האמיתי שלהם. מכירות וקופונים אינם מציעים אפשרות לרכוש יהלום בפחות משוויו, רק תמורת פחות כסף מהימים שהוא לא נמצא במבצע. חנויות תכשיטים מסורתיות נושאות תג מחיר גבוה יותר על יהלומים מאשר קמעונאים מקוונים. עם זאת, בתמורה אתה מקבל שירות פנים אל פנים והזדמנות לראות את היהלום לפני שאתה קונה

אחריות

רוב התכשיטנים מציעים אחריות  בכל קנייה.  הצעות אלו עשויות להיות בעלות ערך פחות ממה שנכתב מלכתחילה. כשאתה בוחן את המדיניות של התכשיטן, תמיד:

בקש לראות  אחריות בכתב לפני הרכישה. מספר מפתיע של  כתבי אחריות התכשיטים אינן למעשה בכתב.

וודא בדיוק מה מכסה האחריות שלך מלבד הניקיון והבדיקות הסטנדרטיים בחינם.  רוב כתבי האחריות אינן מכסות אובדן, גניבה או נזק. אחריות צורף כמעט אף פעם לא תופסת את מקומו של הביטוח.  רובם מתבטלים גם אם תכשיטן אחר מתקן, משנה או אפילו מנקה את הפריט המכוסה בהסכם.

דע כי בעוד שחלק מההסכמים אכן מספקים ערך, המטרה הסופית של רובם היא להבטיח את נאמנותך (על ידי איסור על תכשיטנים אחרים לעבוד עם הפריט שלך) ולביקורים חוזרים (לצורך ניקיון ובדיקות חינם).

דע את חובותיך על פי כל הסכם. לעתים קרובות הניקיונות והביקורות אינם רק בחינם; הם נדרשים לשמור על האחריות בתוקף. שימו לב היטב מה נדרש מהקונה כדי לשמור על האחריות.

הגנה על היהלום שלך לאחר הרכישה

אם אתה צריך להשאיר את היהלום שלך אצל תכשיטן (לשבץ בטבעת או לנקות או לתקן טבעת קיימת), אך מודאג מהאפשרות שהתכשיטן עשוי להחליף את היהלום שלך ליהלוםעם ערך פחות, נקוט אחד או יותר מאמצעי הזהירות הבאים:

 

הטבעת לייזר על יהלומים הנושאים תעודות GIA

אם ליהלום שלך מצורפת תעודה של GIA , הקפד לציין את מיקום ההטבעה כדי שתוכל למצוא אותו שוב כאשר היהלום יוחזר אליך. הזכר את הכיתוב לתכשיטן; זה לא רק יתריע בפני התכשיטן על העובדה שאתה מודע לתכונת אבטחה זו, אלא גם יבטיח כי בעת שיבוץ או תיקון הטבעת הכיתוב אינו מוסתר  בשוגג.

בקש מהתכשיטן להראות לך את הפגמים ביהלום עם זכוכית מגדלת לפני שתשאיר אותו אצלו. השווה את מה שאתה רואה במיקרוסקופ עם הסימונים בתעודה שלך (אם בתעודתך אין סימון  של תכלילים, בקש מהתכשיטן לעשות רישום פשוט של מיקום וסוג התכלילים). תודה לתכשיט על עזרתו מכיוון שכעת תוכל לזהות את היהלום שלך באופן אמין כשתאסוף אותו ובעתיד. זה יסיר כל פיתוי מצד התכשיטן להחליף את היהלום שלך.

אם היהלום שלך הוא בעל ערך גבוה מאוד, קח אותו לשמאי עצמאי לפני שתשאיר אותו אצל מישהו אחר. בקש מהשמאי לבחון את היהלום ולעלות את הממצאים בכתב. חזור לאותו שמאי לאחר שהשארת את היהלום אצל צד שלישי כלשהו. השמאי יכול לבחון מחדש את היהלום  כדי לאשר שהוא זהה לשערוך המקורי.

 

 

לסיכום:

על מנת למנוע כל ניסיון של הטעייה או עוגמת נפש עתידית אנו ממליצים לקנות יהלום אך ורק מחבר בורסת היהלומים הכפוף לתקנון מסחר מחמיר.

על חבר הבורסה להציג את תג החבר ואת רישיון עיסוק היהלומים שלו רק אז תוכלו להיות בטוחים שתקבלו גילוי נאות בכל מה שקשור ליהלומים