מבט מפורט על מאפייני ניקיון שונים של GIA

אם עשית את הצעדים הראשונים לקראת רכישת יהלום, הינך מודע לארבעת ה- C והיכרת את דירוג הניקיון.
דירוג ניקיון ניתן על סמך נוכחותם ומראם של פגמים ביהלום מלוטש. פגמים אלו ממוקמים בשתי קטגוריות; פגמים ותכלילים. פגם מופיע על פני האבן, ואילו תכליל הינו פגם פנימי.
יתכן וראית את סולם דרגות הניקיון של GIA, המדרג יהלומים מ- IF (ללא פגם פנימי) ל- I3 (פגום קשה).

הדירוג שמקבל היהלום הוא משמעותי ביותר מכיוון שהוא יציין את ערך האבן, אולם הוא לא בהכרח מספר לנו על גורמים אחרים הנוגעים למאפייני הניקיון או למראה היהלום (למשל, אם היהלום נקי לעין').
לשם כך נדרש מבט מעמיק יותר על מאפייני הניקיון.
מהם מאפייני ניקיון?
יהלומים נוצרים באופן טבעי בכדור הארץ כתוצאה מחום ולחץ עזים; תנאים אלה עלולים לגרום לעיתים קרובות לתכלילים ופגמים בתוך האבן ובמשטח האבן. היווצרותו של כל יהלום ייחודית לחלוטין ורבים רואים בתכלילים אלה 'כתמי לידה' בתוך היהלום.
סולם הניקיון של GIA מדרג את היהלומים הללו על פי סט קריטריונים קפדני
'
הערכת ניקיון היהלום כוללת קביעת מספר, גודל, תבליט, אופי ומיקומם של פגמים אלה, כמו גם כיצד משפיעים אלה על המראה הכללי של האבן. למרות שיהלום אינו טהור לחלוטין, ככל שהוא מתקרב לניקיון גבוה, כך ערכו גבוה יותר. '
רובנו מכירים את כתמי הפחמן הקטנים והשחורים הנמצאים ביהלום,אולם ישנם למעשה צורות מרובות של תכלילים ופגמים; כל תכליל או פגם הינם תוצרים של מצב היווצרות שונה וישפיעו אחרת על מראה האבן.
ציוני ניקיון
ל- GIA יש שש קטגוריות ניקיון, המחולקות  ל -11 ציונים ספציפיים. ציונים אלה הם:
ללא פגמים (FL) ללא תכלילים וללא פגמים בהגדלה פי 10
ללא פגמים פנימיים (IF) אין תכלילים גלויים בהגדלה פי 10
פגמים מאוד מאוד קלים (VVS1 ו- VVS2) עד שקשה לגמולוג מיומן לראות מתחת להגדלה פי 10
פגמים קטנים  מאוד (VS1 ו VS2)  נצפים במאמץ בהגדלה פי 10
פגמים קלים (SI1 ו- SI2) ניראים בהגדלה פי 10
פגמים קשים (I1, I2 ו- I3) פגמים גדולים מתחת להגדלה פי 10 שעשוים להשפיע על השקיפות והברק ונראים לעין רגילה
כחלק מתהליך הדירוג המחמיר הזה, ה- GIA ממנה  מומחים לקבוע איזה סוג פגם קיים ומיקומו המדויק. ממצאיהם רשומים לאחר מכן בתרשים ההופך לחלק מתעודת היהלום.


אמנם מפת הפגמים יכולה לעזור לך לזהות את מיקומם , אך זה עדיין לא מבטא את מראה היהלום בפועל. יתר על כן,כדאי לדעת כי יהלומים קטנים יותר (בדרך כלל כל יהלום הנמוך מ- 1.00 קראט) לא ילווה במפת פגמים בתעודה .
לא הציון הסופי, מפרטי הדירוג וגם מפת הפגמים אינם תחליף לראיית היהלום בפועל.
כדי להתמודד עם הניקיון, אני ממליץ לבדוק את היהלומים תחת הגדלה  
האם אוכל לסמוך על תעודת GIA במה שקשור לפגמיםי?
ראשית, עלי לציין כי תעודות GIA S חיוניות בהחלט בקניית יהלום. זו  הדרך היחידה לדעת מה אתה קונה. אתה יכול לסמוך לחלוטין על ה- GIA שיספק לך נתונים מדויקים לגבי איכות היהלום שלך. עם זאת, בכל הנוגע לניקיון, יש להשתמש בדוח שלך בשילוב עם בדיקה ומבט מקרוב על היהלום.


דוגמא:

 

יהלום עגול  H-SI1
מפת הפגמים לאבן מדורגת SI1 זו מראה שפע של תכלילים שונים. מכיוון ש- GIA מגדירים ציון ניקיון של SI כבעל תכלילים שקל לראותם בהגדלה פי 10, נכון להניח שהיהלום יראה תכלילים גלויים. עם זאת, ישנה אופציה  כי אפילו בהגדלה פי 20, התכלילים כמעט בלתי ניתנים לאיתור. זהו יהלום יפהפה ונקי לעין, אולם הידיעה  על דירוג ניקיון SI ומבט על מפת הפגמים עשויים לגרום לרוכשים מסוימים לא לקנות את היהלום.אי לכך צריך לראות את היהלום ולא רק להתרשם ממה שמצוין בתעודה.

יהלום עגול   G-SI1
לעומת זאת, ליהלום SI1 יש מפת תכלילים ברורה למדי, אולם מבט מקרוב על היהלום אנו יכולים לראות את התכלילים בבירור על לוח היהלום. קניית  יהלום זה, המבוססת רק על תעודת הדירוג  עלולה לגרום לאכזבה קיצונית כאשר הפגמים ביהלום נראים לעין וזאת למרות שציון הניקיון בתעודה הינו SI1.

אי לכך חשוב לראות בעיין איך נראה ה SI ביהלום שאני קונה.

למרות שלכאורה ציון SI אמור להיות נקי לעיין יש הרבה SI – ים שאינם נראים טוב

דבר הגורם לירידת ערך היהלום.


הבנת מאפייני הניקיון וכיצד לזהות אותם תגרום לך להסתכל מעבר לציון הסופי, ותתחיל להבין כיצד לפרטים עדינים אלה יכולה להיות השפעה עצומה על יופיו של היהלום שלך.

כמו טביעת אצבע, תכלילים ביהלום הופכים כל אבן לייחודית לחלוטין. תכלילים קטנים שלא נראים לעין הם תזכורת יקרה להיווצרותם המופלאה והטבעית של יהלומים בכדור הארץ, אולם תכלילים ופגמים גדולים יותר יכולים בסופו של דבר להזיק לאש ולברק של האבן שלך.
כשם שהתעודה חיונית, כך גם מבט מפורט על היהלום המדובר. אל תסתפק בהדמיה ואל תסתמך רק על דו"ח מעבדה. השתמש בספקים מהימנים חברי בורסת היהלומים הכפופים לתקנון מסחר מחמיר.